Nieuws/Buitenland
1068755
Buitenland

Klacht tegen ex-vicepresident ElBaradei

Bij de rechtbank in de Egyptische hoofdstad Caïro is een klacht ingediend tegen Mohamed ElBaradei, omdat hij opstapte als tijdelijk vicepresident van het land. Een hoogleraar in de rechtsgeleerdheid aan Helwan Universiteit beschuldigt de Nobelprijswinnaar ervan het vertrouwen van het volk te hebben geschonden en diende een zaak tegen hem in. Dat meldde de Egyptische krant Al-Ahram dinsdag.

Het begin van het proces staat gepland voor volgende maand. ElBaradei heeft Egypte echter deze week verlaten en verblijft in Europa. Hij gaat volgens waarnemers waarschijnlijk niet naar de zittingen.

De voormalige chef van de VN-atoomwaakhond IAEA verklaarde vorige week in zijn ontslagbrief aan interim-president Adly Mansour dat hij geen medeverantwoordelijkheid meer wil dragen voor beslissingen waar hij het niet mee eens is.

ElBaradei, die in 2005 samen met het IAEA de Nobelprijs voor de Vrede ontving, steunde de door de militairen uitgevoerde staatsgreep in juli en trad daarna toe tot het interim-bestuur in Egypte.