Nieuws/Binnenland
1068768
Binnenland

Bezuinigingsoverleg 'strak op schema'

De gesprekken over de 6 miljard euro die het kabinet volgend jaar wil bezuinigen zijn in volle gang. Het kabinet sprak dinsdagochtend voor het eerst na het zomerreces over de begroting voor volgend jaar en volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ligt het overleg „strak op schema”.

De top van het kabinet en de fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) staken dinsdagmiddag de koppen bijeen. De gehele week en ook volgende week staan er nog begrotingsoverleggen op de agenda. Voor de zomer werden VVD en PvdA het al in grote lijnen eens over mogelijke maatregelen, maar de komende tijd moeten knopen worden doorgehakt.

Premier Mark Rutte zei dinsdagmiddag na afloop van het overleg dat „de overheidsfinanciën het zwaar hebben en er geen snelle oplossingen zijn. De crisis is dieper dan een of twee factoren.” Voor de oplossingen wil hij „breed maatschappelijk en politiek draagvlak zoeken. Er zijn gesprekken met de oppositie. Soms gaan die goed, zoals bij het woonakkoord, soms niet. Maar het kabinet wil ook regeren en de goede maatregelen nemen.”

Halbe Zijlstra stelde: „We zijn weer een paar stappen verder. Ik ben er stellig van overtuigd dat we eruit gaan komen, maar we zijn er nog niet”. Rutte verwacht dat de gesprekken volgende week, volgens schema, kunnen worden afgerond. Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaf dinsdag eerder al aan dat het kabinet „in grote eendrachtigheid aan het werk is”. „We zijn het eens over de richting”, aldus Asscher.

Duidelijk is al dat de helft van de te bezuinigingen 6 miljard komt uit het pakket waar de coalitie van VVD en PvdA het in maart al over eens was. Daarin worden de lonen bevroren van overheidspersoneel, de departementen gekort en worden de belastingschijven niet aangepast aan de inflatie. Ook is extra geld gevonden door verspilling in de zorg tegen te gaan. Dit moet volgend jaar ruim 200 miljoen euro opleveren. Het kabinet hoopt verder geld vrij te maken door het eenmalig aantrekkelijk te maken geld uit zogeheten stamrecht-bv's te halen, waar geld van een ontslagvergoeding of gouden handdruk is gestald.