Nieuws/Buitenland
1068775
Buitenland

60 nieuwe diersoorten ontdekt in Suriname

Wetenschappers hebben tijdens een speciale zoektocht in het zuidoosten van Suriname 60 nieuwe diersoorten ontdekt. Het gaat om niet eerder ontdekte soorten kikkers, kevers, sprinkhanen, vissen en een slang. Dat heeft de natuurorganisatie Conservation International Suriname dinsdag bekendgemaakt.

Ook zijn veel 'nieuwe' mieren gevonden, maar hiervan hebben de wetenschappers nog niet definitief bepaald of het echt nieuwe soorten zijn.

De ontdekking werd gedaan in het zuidoosten van Suriname, in het stroomgebied van de Boven-Palumeurivier, niet ver van de grens met Brazilië. Volgens de onderzoekers is het gebied een van de laatste, onaangetaste regenwouden op aarde.

Leeanne Alonso, wetenschappelijk directeur van het onderzoek, is erg enthousiast over de resultaten. In een vergelijkbaar onderzoek in het zuidwesten van Suriname waren enkele jaren geleden 40 nieuwe soorten ontdekt. De oogst is nu 1,5 keer zo groot. „Ik ben in veel natuurgebieden in de wereld geweest, maar zo'n groot ongerept gebied zoals hier is echt uniek”, aldus Alonso tijdens de presentatie. Het feit dat vooral veel soorten kevers gevonden zijn, is een indicatie voor de grote diversiteit aan zoogdieren die er in het gebied zijn, lichtte ze toe. Verschillende soorten kevers eten uitwerpselen van verschillende soorten zoogdieren.