Nieuws/Buitenland
1068777
Buitenland

Op papier krijgt Egypte meer dan in praktijk

De huidige financiële hulp van de Europese Unie aan Egypte bedraagt officieel 5 miljard euro, maar in werkelijkheid stroomt er vanuit Europa weinig geld naar het land toe.

De hulp bestaat op papier uit een reeks giften die de EU aan Egypte ter beschikking stelt in het kader van wat 'nabuurschapsbeleid' wordt genoemd. Het gaat daarbij om bijna 450 miljoen euro. Voorts is er financiële hulp voor het stabiliseren van de betalingsbalans ter waarde van een half miljard euro. Daarnaast zijn er de hulpbedragen waarmee de Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) te hulp kunnen schieten, ongeveer 1 miljard euro elk.

De steun aan de Egyptische betalingsbalans valt weg, omdat Caïro daar eerst een akkoord met het Internationaal Monetair Fonds voor moet sluiten en dat is niet gelukt. De Europese hulp in het kader van het nabuurschapsbeleid blijft ver achter op de officiële omvang. In 2012 zijn drie projecten van in totaal 132 miljoen euro goedgekeurd, maar niet uitgevoerd. Er is in 2012 in Caïro wel 40 miljoen euro 'opgenomen' uit een potje voor investeringen en bestemd voor de metro van Caïro.

In 2013 zou er 47 miljoen euro worden gestopt in een project voor betere levensomstandigheden op het platteland, maar door de staatsgreep van 3 juli is daar uiteindelijk geen groen licht voor gekomen. De coup lijkt ook andere Europese projecten te blokkeren. Daar lag nog 90 miljoen voor klaar. De EU financiert ook projecten buiten de regering in Caïro om. Het gaat daarbij momenteel om in totaal 23 miljoen euro.

De feitelijke stroom geld van Europa naar Egypte is gering in vergelijking tot waar geldschieters als de VS of Arabische landen aan de Perzische Golf mee komen. De VS geven Egypte al geruime tijd ruim 950 miljoen euro per jaar alleen al aan militaire hulp. Saudi-Arabië heeft Egypte naast gulle giften bovendien beloofd het wegvallen van westerse projecten te compenseren. Nederland bijvoorbeeld heeft het eigen hulpprogramma van dit jaar 'bevroren' (8 miljoen euro).