Nieuws
1068779
Nieuws

Duitsland erkent derde geslacht

In Duitsland is het straks mogelijk om 'geen geslacht' te registreren. Als een kind geboren wordt zonder dat de doktoren kunnen zeggen of het een jongetje of meisje is, hoeft het sekse-hokje niet aangevinkt te worden. Daarmee zijn ze de eerste in Europa.

Voorheen moesten ouders een geslacht kiezen, waar hun kind hun leven lang aan vastzat. Het grondwettelijk hof heeft echter besloten dat dat indruist tegen de rechten van de mens. Daarom mag vanaf nu het hokje 'man' of 'vrouw' opengelaten wanneer een kind 'hermafrodiet' of 'interseksueel' is. Het kind mag uiteindelijk zelf kiezen, maar mag het ook levenslang leeglaten.

De Süddeutsche Zeitung vertelt dat vanaf 1 november de nieuwe regeling ingaat en stelt dat hiermee een 'derde geslacht' is ontstaan.  Eén probleem is wel al gesignaleerd: in de rest van de wereld moet het vakje 'geslacht' wel in gevuld worden. Dat kan er toe leiden dat het reizen wordt bemoelijkt voor 'Zwitters' - het Duitse woord voor mensen die beide geslachtskenmerken vertonen.