Nieuws/Binnenland
1068782
Binnenland

Museum perplex over veiling gestolen kunst

Museum Van Bommel Van Dam in Venlo is met stomheid geslagen dat een van werken die in maart uit het museum werden ontvreemd, waarschijnlijk op een veiling van Sotheby's is beland. „We zijn verbijsterd”, zei museumdirecteur Rick Vercauteren dinsdag. „Het is curieus dat een in maart gestolen werk al in juni wordt geveild.”

NRC berichtte dinsdag dat een reliëf van kunstenaar Jan Schoonhoven, met de titel R69-32, op 27 juni onder de hamer is gegaan bij veilinghuis Sotheby's in Londen. Het was een van de vier kunstwerken die uit het Limburgse museum verdwenen.

Volgens NRC heeft het in Londen gevestigde Art Loss Register, een databank met gestolen kunst, een waarschuwing gegeven aan Sotheby's. De titel van het geveilde werk bleek vervalst, zo ontdekte kunsthandelaar Paul van Rosmalen van galerie Borzo in Amsterdam. De titel luidde R69-39, in plaats van R69-32. Hij ontdekte de vervalsing na bestudering van foto's van de achterkant van het kunstwerk, die bij Sotheby's waren gemaakt door een Britse collega die het werk wilde kopen voor de kunsthandel. Ook Van Rosmalen heeft het veilinghuis gewaarschuwd.

Op de veiling bracht het relië182.500 pond op (ruim 213.000 euro). Sotheby's kon nog geen commentaar geven. Op de website is geen afbeelding meer van het werk te zien.

Vercauteren wil dat ook musea en de politie voortaan een bericht krijgen als het Art Loss Register constateert dat gestolen werk wordt geveild. Nu kreeg alleen Sotheby's een bericht. De museumdirecteur gaat hiervoor overleg voeren binnen de Nederlandse Museumvereniging.

Twee van de vier gestolen kunstwerken zijn inmiddels terecht. Ze werden vorige week afgegeven op een politiebureau in Amsterdam. Het betreft vermoedelijk de twee andere werken van Schoonhoven die werden gestolen: Sterren en R70-29. Het vierde ontvreemde werk is van kunstenaar Tomas Rajlich. De totale waarde wordt geschat op meer dan 1 miljoen euro.