Nieuws/Buitenland
1068786
Buitenland

Rel om Merkel, concentratiekamp en biertent

Mag Angela Merkel na een bezoek aan concentratiekamp Dachau meteen doorreizen naar een biertent? Niet volgens de Duitse Groenen, die vinden dat „smakeloos”. Vooraanstaande Joden daarentegen nemen de bondskanselier in bescherming.

Merkel bezoekt dinsdag als eerste bondskanselier het beruchte kamp bij München. Daarna reist zij door naar een campagnebijeenkomst van de christendemocratische CSU in een biertent. Juist met dat historische eerste bezoek is de Centrale Raad van de Joden in Duitsland blij: een teken dat de Holocaust niet alleen in Oost-Europa heeft plaatsgevonden, maar „midden onder ons”.

Willy Brandt bezocht Dachau in 1982, maar toen was hij al geen bondskanselier meer. Auschwitz, dat wereldwijd symbool staat voor de moord op miljoenen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd in 1977 al door een bondskanselier in functie bezocht. De toespraak van Helmut Schmidt werd toen live op de Poolse televisie uitgezonden en maakte diepe indruk. Het bezoek van Helmut Kohl aan Auschwitz in 1989 was daarentegen zo gehaast dat het in krantencommentaren als „niet waardig” werd omschreven.