Nieuws/Binnenland
106878878
Binnenland

Rutte: snuivende idioten houden systeem in stand

Den Haag - Demissionair premier Rutte ’ergert zich kapot’ aan de tienduizenden lijntjes coke die in steden worden weggesnoven. „Die idioten houden het systeem in stand”, zei hij tijdens een tweedaags marathondebat.

Rutte gaf een reactie op PVV-leider Wilders, die het gedogen van drugs in Nederland laakt. „We moeten het keihard aanpakken.” De PVV’er pleit voor meer repressie en wil meer politiemensen om het aan te pakken. Hoewel Rutte zich ’kapot ergert’ aan het cokegebruik, wilde de demissionair premier desondanks geen harde toezeggingen doen over zwaarder straffen van gebruikers.

Rutte maakt zich echter ook zorgen over het klimaat, zei hij. Volgens de demissionair premier is er de komende jaren veel meer geld nodig om Nederland vergaand te verduurzamen „Tientallen miljarden”, schat de demissionaire premier in. Maar dat is aan een nieuw kabinet.

GL en PvdA pleiten er daarom voor om de ’klimaatnoodtoestand’ uit te roepen. Maar daar voelt Rutte niets voor. Wel moet de minister van Economische Zaken en Klimaat verregaande bevoegdheden krijgen om klimaatmaatregelen door te duwen. De 6,8 miljard euro die dit demissionaire kabinet volgend jaar investeert in maatregelen die uitstoot van CO2 moeten verminderen, is niet genoeg om klimaatdoelen te halen, zegt Rutte. Zelfs voor volgend jaar is meer nodig, verwacht hij.

Verhuurderheffing

Zorgen zijn er niet alleen over klimaat, maar ook over het woningtekort. Demissionair premier Rutte is bereid de verhuurderheffing te verlagen. „Ik ben niet getrouwd met de verhuurderheffing, het was niet het gedroomde instrument.” Iets dat donderdagavond ook in een motie werd opgenomen.

Toch waarschuwde Rutte tijdens de algemene politieke beschouwingen dat verlagen of zelfs afschaffen ingrijpende gevolgen heeft. Dat zou namelijk veel geld kosten, dat elders opgehoest moet worden. De demissionair premier zegt wel graag doelen te willen koppelen aan het verlagen van de verhuurderheffing, als dat een wens van de Tweede Kamer is. „Dan moeten er ook concrete doelen komen, zoals meer bouwen voor ouderen.”

Partijen van links tot rechts maakten zich tevens zorgen over het woningtekort. De portefeuille Wonen wordt nu ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar CDA-Kamerlid Heerma wil dat er in de politiek weer werk wordt gemaakt van volkshuisvesting, een aanpak die veel doortastender moet zijn. „Dat we integraal moeten kijken naar volkshuisvesting zie ik helemaal”, reageerde Rutte. Een minister van Volkshuisvesting ziet hij dan ook zitten.

Kritiek

Er klonk ook kritiek tijdens het belangrijkste politieke debat van het jaar. De zorgsalarissen gaan omhoog, maar oppositiepartijen waren donderdagochtend boos over de manier waarop dat moest worden betaald. Het kabinet maakt 675 miljoen euro extra vrij, daardoor gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog. Om de maatregel te betalen, wordt de zorgpremie jaarlijks 13 euro duurder, zo luidde het voorstel. Middels moties moest dat achteraf worden gerepareerd.

Rutte wijst naar ’staatsrechtelijke verhoudingen’ met betrekking tot de motie over zorgsalarissen. De demissionair premier wilde dekking tóch nog een keer wegen. „Als Tweede Kamer persisteert in een bepaalde dekking is dat een politiek gegeven en dan gaat het kabinet echt niet dwarsliggen.”

’Arrogant’

PVV-leider Wilders toonde zich woest. Hij dreigde met een motie van afkeuring of zelfs wantrouwen. „Ik heb er een beetje genoeg van”, zei Wilders. „Wij laten ons gewoon piepelen! U voert de motie niet uit. Mark Rutte is arrogant!”

Op dat belangrijke moment kreeg Rutte bijval van CU-leider Segers. Hij is blij met de ophoging en vindt het redelijk dat kabinet eerst afwacht welke (dure) Kamerwensen ook een meerderheid krijgen en dan pas knopen doorhakt over bekostiging.

D66-fractieleider Jetten deelde juist een sneer uit naar Rutte. Hij vond de eerste uren van het debat ’nog niet erg hoopgevend’. ’Feedback’ die Rutte niet zegt te herkennen.

Het belangrijkste politieke debat van het jaar begon met vragen over de formatie en de rol van demissionair premier Rutte. De VVD-leider benadrukte nogmaals geen nieuwe verkiezingen te willen. Dat zei hij aan het begin van de tweede dag van de algemene politieke beschouwingen.

Rutte heeft nog steeds vertrouwen in de vorming van een stabiel kabinet komende weken. Als dat niet lukt en andere partijen daarna een poging willen doen zonder de VVD ’heb ik daar vrede mee’, aldus de VVD-voorman.

Klimaat

Vanuit diverse partijen klonk er ook forse kritiek op de 6,8 miljard euro die wordt uitgetrokken voor klimaatmaatregelen. Naast subsidies voor burgers, gaat er vooral veel subsidiegeld naar grote vervuilende bedrijven. Zij kunnen onder andere aanvragen indienen om C02 onder de Noordzee op te slaan middels een controversiële techniek (CCS). Een techniek die in de Verenigde Staten alweer wordt stopgezet vanwege de zeer beperkte effecten, stipte Kamerlid Van Haga (BVNL) aan.

’Geen asielcrisis’

PVV en JA21 uitten donderdag ook zorgen over de exploderende asielcijfers. JA21-lijsttrekker Eerdmans wijst erop dat inmiddels grote groepen asielzoekers ons land binnen komen. Dat leidt tot grote problemen bij de instanties die voor opvang moeten zorgen.

Volgens demissionair premier Rutte is er echter ’geen sprake van een asielcrisis’. Wel erkende hij dat de asielinstroom „weer beheersbaar” moet worden.