Nieuws/Binnenland
1068794
Binnenland

Franse politie geeft het goede voorbeeld

Wat U Raakt: Verkwikkend

Tijdens mijn verkwikkende verlof las ik op een ochtend in de lokale Franse krant dat de bewoners van mijn vakantiestreek prettig waren verrast door de gendarmerie. In plaats van bekeuringen kwam die zomaar gestolen goederen overhandigen aan de wettige eigenaren, die de afgelopen tijd slachtoffer waren geworden van een roversbende. De bende was opgerold en daarbij kwamen zowaar ook grote hoeveelheden gestolen spullen boven water.

Op dezelfde dag las ik in mijn krant dat onze wakkere Amsterdamse politie wel zo’n veertig Roemeense zakkenrollers had betrapt tijdens de extravagante nichtenfuif Canal Pride. Op heterdaad! Daardoor vroeg ik mij af: zouden de gedupeerden hun gestolen smartphones, tablets en portefeuilles ook al teruggekregen hebben? Mail mij!

Tenzij het gaat over onverkoopbare schilderijen die door Roemeense landlopers uit een matig bewaakt Rotterdams museum werden ontvreemd, lijkt in Nederland de buit vooral werk voor de verzekeraar, hooguit bijzaak.

Geregeld hoor je dat onze politie inbrekerstuig en roversbendes inrekent, maar over de verblijfplaats van de gestolen goederen hoor ik eigenlijk nooit wat.

Wel heb ik gehoord dat onze goudeerlijke minister Opstelten misdadigers hun illegaal vergaarde rijkdom wil afpakken, maar de opbrengst daarvan verdwijnt geluidloos in de leeggestolen staatskas!

Een Amsterdamse sportvriend van mij kwam jaren geleden bij een akelig misdrijf om het leven. Na uitgebreid politieonderzoek werd het stoffelijk overschot vrijgegeven en viel het oplettende nabestaanden meteen op dat zijn kostbare horloge niet om zijn pols zat. Pas toen dit in de krant kwam, bleek opeens dat het gouden horloge op onverklaarbare wijze in een vergeten bureaulade op het hoofdbureau was achtergebleven!

Doet de Nederlandse politie genoeg om de kennelijk van diefstal afkomstige goederen die worden aangetroffen bij betrapte rovers, terug te bezorgen bij de gedupeerde eigenaren? Of eindigt veel buit bij Domeinen, zeg maar gewoon bij de Staat met z’n lange vingers?

De Franse politie nam uitgebreid de moeite, zo las ik in de krant Midi-Libre, om de door diefstal of inbraak geteisterde slachtoffers hun gestolen spullen terug te bezorgen. Voor het eerst waren veel gefrustreerde Franse burgers blij met de komst van gendarmes!

Ook de Nederlandse politie worstelt met een niet gering imagoprobleem. Het zou toch verfrissend kunnen werken als bestolen burgers ook eens onverwacht worden verblijd doordat zij hun gestolen spullen gewoon terugkrijgen, zonder dat zij moeten bewijzen hoe zij er ooit aan kwamen.

Zijn de door die Roemenen gestolen smartphones en portemonnees al terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaren? Of hadden die de aankoopbon niet meer? Ooit iets teruggezien van de buit na beroving of inbraak?

 

Mail uw mening naar waturaakt@telegraaf.nl