Nieuws/Binnenland
1068797
Binnenland

Nieuwe energie 3.0

Fantasten, maar ook gerespecteerde wetenschappers komen regelmatig met ideeën, theorieën en heel soms ook met prototypen van ’energiemachines van de toekomst’. Vrije energie, nulpunt energie en afgetapte energie uit de draaiing van de aarde zijn enkele voorbeelden.

Iedereen kent wel het verhaal dat auto’s allang op water kunnen rijden, maar dat deze uitvinding angstvallig verborgen wordt gehouden. Ook horen we regelmatig dat het mogelijk is om alle energie die je in je leven nodig hebt, in een schoenendoos te vangen.

Als ondernemer in duurzame innovaties weten veel van deze uitvinders mij regelmatig te vinden. De afgelopen jaren heb ik dan ook vooral veel bíjna werkende prototypes en een bonte stoet aan excentrieke of mysterieuze uitvinders gezien. Heel soms werkte het ook echt, voor zover ik dat samen met ingenieurs kon beoordelen.

Bij het aanschouwen van machientjes die ogenschijnlijk voor ’altijd’ op ’niets’ blijven draaien, krabben de techneuten zich altijd achter de oren. Meer dan eens mompelen ze dan zoiets als ’Kan niet volgens de wet van behoud van energie’. Ik breng dan altijd ter overweging de sleutel die Einstein ons ooit heeft gegeven: dat alles energie is.

Vorige eeuw werd met de ontdekking van kernenergie getoond hoeveel energie er uit een paar atomen kan komen. Met het huidige besef dat elektromagnetische energie een mysterie in zich draagt, sta ik open voor mensen en machines die ons naar de volgende dimensie van onze energiehuishouding kunnen brengen. We zijn er namelijk wel een beetje aan toe.