Nieuws/Binnenland
1068810
Binnenland

Focus op gehele videoproductie

Sanne Theeven had op haar 29e al een indrukwekkend cv opgebouwd. Ze werkte onder meer als boeker bij een modellenbureau, als camerajournalist bij een persbureau en deed de productie voor televisieprogramma’s. Toen ze vorig jaar zonder werk kwam te zitten, trok ze de stoute schoenen aan en begon haar eigen videoproductiebedrijf: Robbedoes Media.

’Ik ben toen gaan nadenken over wat ik nou echt het leukste vond om te doen. En toen kwam ik uit bij filmen en monteren, iets wat ik al een tijdje niet meer professioneel had gedaan”, verklaart ze haar keuze.

Inmiddels is ze anderhalf jaar verder en gaat het ‘boven verwachting’ goed met de onderneming van Theeven. „Al vanaf het begin komen de opdrachten eigenlijk op me af zonder dat ik er heel veel voor hoef te doen”, vertelt ze. „Alles gaat eigenlijk via via. Ik heb nog geen enkel moment actief acquisitie moeten doen voor nieuwe opdrachten.”

De onderneemster denkt haar succes onder meer te danken te hebben aan het feit dat ze een totaalpakket levert. „Ik doe in principe alles zelf: ik schrijf het script, film, interview en monteer. Alleen bij grote opdrachten haal ik er andere professionals bij. Ik kan op die manier al vanaf het begin van het proces rekening houden met het eindproduct waardoor ik effectief en doelgericht kan werken.”

Ook haar arbeidsverleden helpt haar een betere camerajournalist te zijn, gelooft ze. „Mijn professionele achtergrond komt zeker van pas bij dit werk. Ik verlies nooit de productionele haalbaarheid uit het oog.”

Theeven heeft inmiddels een grote variatie aan videoproducties gemaakt voor uiteenlopende opdrachtgevers. Zo is ze de vaste videoleverancier voor meerdere universitaire ziekenhuizen, leverde ze sportvideo’s aan de BBC, maakte ze een promotiefilm voor het Clingendael Instituut, maar filmde ze ook een modeshow van Supertrash.

Ze geniet van de afwisseling en de vrijheid die haar eigen bedrijf haar biedt. „Maar ik vind freelancen ook nog steeds heel spannend, hoor”, bekent ze. „Eens in de zoveel tijd overvalt de onzekerheid me, vooral qua inkomen. Omdat ik voornamelijk kleine kortlopende projecten doe, weet ik vaak niet wat me de komende maand te wachten staat.”

De onzekerheid wordt echter steeds minder. „Ik begin nu wel steeds meer rust te krijgen omdat de ervaring me inmiddels geleerd heeft dat het eigenlijk altijd wel goed komt. En het is zo fijn dat je alles wat je doet voor jezelf doet. Soms moet je misschien iets meer buffelen dan bij een kantoorbaan, maar de voldoening is zo veel groter.”