Nieuws/Binnenland
1068837
Binnenland

Blog Joshua - 3

Eindelijk op weg richting de Cariben!

In de zomer van 2011 vertrok de afgestudeerde jurist Joshua van Eijndhoven met zijn tweedehands 34 voet zeiljacht vanuit IJmuiden de grote wijde blauwe wereld in.  Hij zeilde in acht maanden via de Kaapverdische eilanden naar Brazilië.  Ondertussen vond hij zijn grote liefde. Voor de Vaarkrant houdt Joshua een blog bij. Hier de tweede in een serie.

Na vijftien maanden gaan de trossen los en beweegt Hope langzaam uit haar box. Het voelt onwennig als ik haar roer naar stuurboord beweeg en ze langzaam draait richting Salvador’s tropische baai. Ik zet de zeilen bij en met Bob Marley’s the Sun is Shining op de achtergrond, drinken Katia en ik een biertje op het voordek onder het genot van crackers met Italiaanse kaas.

Wolkenkrabbers

We zijn op weg naar wat tropische eilanden in het Noorden van de baai van Salvador. Het is zo een twee uur zeilen en onderweg kijken we hoe de rijen favella’s en wolkenkrabbers van Salvador kleiner worden. In Salvador leven de armen in favella’s; buurten zonder sanitaire voorzieningen met veel afval en drugsmisbruik. De rijken leven in torenhoge bijna militair bewaakte wolkenkrabbers.

Smerig

De contrasten zijn echt enorm in Brazilië. En niet alleen de verschillen tussen arm en rijk. Wij verbleven in een wat betere buurt in Salvador die elke ochtend werd schoongemaakt. Elke ochtend opnieuw was de straat bezaaid met menselijke uitwerpselen, hondenpoep en vuilnis.  Zo smerig! Meer in het binnenland kwamen we in dorpjes waarde bewoners hun gemeenschap juist brandschoon hielden en bezoekers opriepen afval op te ruimen.

Olietankers

Maar ook in de baai worden we verrast. We varen door naar het eilandje Bom Jesus ( Goede Jezus). Het eiland is misschien vier kilometer in diameter en er wonen een paar honderd mensen. Het is prachtig. Het is begroeid met een dikke jungle achtige begroeiing en het heeft kleine idyllische strandjes en – het kan ook niet anders- een prachtig lief kerkje. Op de achtergrond torenen echter olietankers, sleepboten en olieraffinaderijen boven het eiland uit om de pas ontdekte olie te exporteren.

Slavenhandel

Maar de grootste verrassing ontdekken we als we met de mensen praten. Ik heb vorig jaar de Portugezen gevolgd op hun route naar Brazilië. Na Portugal zeilde ik via de Canarische eilanden naar de Kaap Verden. Op de Kaap Verden verkochten de Portugezen veel slaven. Vanuit daar werden ze naar Salvador in Brazilië getransporteerd. Op dit moment is door de slavenhandel meer dan een derde van de bevolking van Brazilië van Afrikaanse origine, al dan niet gemengd. Maar een groot deel van de mensen die we spreken weten niet eens waar de Kaap Verden liggen en waar hun voorouders dus vandaan komen!

Nog ver

Na zeven weken Brazilië dromen we van Suriname, Frans Guyana en de Cariben. De Cariben zijn echter nog ver. Het is nog 2600 Mijl of 5000 kilometer. Morgen gaan  we onze eerste lange tocht maken. We gaan 500 Mijl (900 kilometer) Noordwaarts langs de kust omhoog.  Vier dagen en vier nachten op zee. Ik ben benieuwd hoe dat gaat zijn, voor het eerst met mijn vriendinnetje langer op zee…

Voor meer info ga naar Joshua´s eigen site