Nieuws/Binnenland
1068845
Binnenland

Utrecht opnieuw beste onderzoeksuniversiteit

De Universiteit Utrecht scoort dit jaar opnieuw als beste Nederlandse onderzoeksuniversiteit op de zogeheten Shanghai-ranking. De universiteit klom een plaatsje omhoog ten opzichte van vorig jaar en eindigde op de 52e plaats in de top 100. De beroemde lijst werd donderdag gepubliceerd.

Dit jaar veroverde de Rijksuniversiteit Groningen voor het eerst een plaats in de top 100. De Groningse universiteit staat op nummer 92. De derde Nederlandse universiteit in de top 100 is Leiden, op nummer 74. De eerste drie plaatsen van de ranglijst worden ingenomen door respectievelijk Harvard University, Stanford University en Berkeley, alle drie in de Verenigde Staten.

Rector magnificus Bert van der Zwaan van de Universiteit Utrecht liet weten dat hij trots is „op de hoge kwaliteit van onze wetenschappers en studenten”.

De Academic Ranking of World Universities (ARWU), zoals de lijst officieel heet, kijkt vooral naar de onderzoeksresultaten, het aantal publicaties in wetenschappelijke tijdschriften zoals in Nature en Science en hoe vaak wetenschappers worden geciteerd.