Nieuws/Binnenland
1068874
Binnenland

Authentieke voorwerpen Titanic naar Nederland

Nederlanders kunnen vanaf 14 november oog in oog komen te staan met authentieke voorwerpen uit de Titanic, het beroemde stoomschip dat op 15 april 1912 ten onder ging na een aanvaring met een ijsberg. Amsterdam EXPO opent dan de tentoonstelling Titanic: The Artifact Exhibition, die het tragische verhaal vertelt van het 'onzinkbare schip' en zijn passagiers.

Bezoekers zien talloze spullen die tijdens expedities uit het wrak werden geborgen. Zoals de parfumflessen van een handelaar die zijn waren wilde verkopen in New York, de gouden sieraden met diamanten van een rijke vrouw en een ongeschonden porseleinen servies met het logo van rederij White Star Line.

Ook zijn er scheepsonderdelen te zien, zoals een patrijspoort, en reconstructies van de vertrekken. Tijdens acht verschillende expedities in de diepe wateren van de Noordelijke IJszee, de laatste was in 2010, werden duizenden artefacten geborgen. Sommige voorwerpen, zoals brieven en kledingstukken, bleken goed bewaard te zijn gebleven.

De expositie gaat dieper in op de bouw van de Titanic, het leven aan boord en de fatale ramp, waarbij meer dan 1500 mensen om het leven kwamen. De tentoonstelling was eerder te zien in steden als Chicago, Los Angeles, Londen en Parijs en trok daar in totaal meer dan 25 miljoen mensen.