Nieuws/Binnenland
1068878
Binnenland

'Keuze administrateur wordt steeds belangrijker'

Ondernemers in het mkb zullen in de toekomst nog beter moeten gaan opletten of hun administrateur zijn geld wel waard is. Nu er steeds meer uniformiteit komt in de manier waarop boekhoudingen moeten worden gedaan en aangeleverd, zal het kwaliteitsverschil vooral gaan blijken uit de analyse van de cijfers en de adviezen die administratiekantoren en accountants op basis hiervan durven te geven.

Die voorspelling doet Wim van de Ven, oprichter van Kubus, een landelijke coöperatie van zelfstandige administratiekantoren, accountants en adviseurs. „Doorde toenemende automatisering in ons vak loopt de kwaliteit van administrateurs minder ver uiteen dan vroeger. Tegelijkertijd wordt de behoefte om op deelcijfers te sturen juist steeds groter. Dus welke processen kan of móet je gaan aanpassen? Waar zitten de kansen binnen je eigen bedrijf?”

Volgens Van de Ven worstelt zijn sector met die veranderende rol. „Administrateurs zullen echt hun best gaan doen zich daarin te onderscheiden. Dankzij de automatisering hebben ze daar overigens ook steeds meer tijd voor.”

Het betekent volgens hem wel dat ondernemers nog beter zullen moeten gaan opletten bij de keuze voor hun administrateur. „Krijg je wel het beste advies voor je geld? Laat je geen kansen liggen omdat je er niet op gewezen wordt?”