Nieuws/Buitenland
1068893
Buitenland

Vrees voor stijging kinderarbeid in Europa

Door de economische crisis kan kinderarbeid in Europa toenemen. Regeringen moeten dit voorkomen en een einde maken aan het ernstige probleem.

Dat zei de commissaris voor mensenrechten van de Raad van Europa, Nils Muiznieks, dinsdag in Straatsburg. Volgens hem blijft kinderarbeid in Europa een „voortdurende uitdaging”. Het is geen verschijnsel uit het verleden, aldus Muiznieks.

De cijfers zijn schaars, maar bijvoorbeeld in Italië werkt 5,2 procent van de kinderen onder de 16 jaar. In een reeks Europese landen buiten de Europese Unie is het probleem nog veel groter. In Georgië moet 29 procent van de kinderen tussen 7 en 14 jaar aan de slag. De regering van Rusland schat dat het aantal werkende kinderen in het land bij 1 miljoen kan liggen.

Kwetsbare mensen zijn naar verhouding altijd meer de dupe in economisch slechte tijden. Het verband tussen dalende economische groei en stijgende kinderarbeid is daarom geen verrassing, stelt Muiznieks. Door de recessie wordt in veel Europese landen gesnoeid in sociale voorzieningen. Met de groeiende werkloosheid zien veel families geen andere oplossing dan hun kinderen te laten werken.