Nieuws
10689
Nieuws

’Beurzen kunnen verder stijgen’

De recente mooie opmars van de aandelenbeurzen kan in de komende weken een vervolg krijgen, zo denkt vermogensstrateeg Joop van de Groep (Antaurus). „Het gaat goed met de economie en de bedrijfswinsten. Bovendien pakken de plannen van Trump op korte termijn positief uit. En als ECB-president Draghi dan ook nog een verlenging van het obligatieopkoopprogramma zou aankondigen...”

Dat de beurzen na de overwinning van Donald Trump al snel stevig opveerden, heeft volgens Van de Groep ook te maken met speculatie. „Rond de verkiezing werd er drie keer zoveel in Amerikaanse futures gehandeld als normaal, en deze waren vooral naar beneden gericht. Toen de beurzen onverwacht herstelden, ontstond er een ordinaire short-squeeze. (Partijen moesten hun posities snel sluiten, red.)”

Over de plannen van Trump toont hij zich gereserveerd. ,,De beoogde extra investeringen zijn op korte termijn gunstig voor de economische activiteit. Daar staat wel tegenover dat hij extra handelsbarrières wil opwerpen. Bovendien kan het begrotingstekort door zijn beleid oplopen.”

Het toegenomen vertrouwen dat de OPEC volgende week een productieakkoord sluit, stuwde de olieprijzen en daarmee het sentiment onder beleggers. Na positieve geluiden van onder meer Saoedi-Arabië, Iran en niet-OPEC-lid Rusland gelooft Van de Groep dat de OPEC tot een bescheiden verlaging van de olieproductie zal besluiten. ,,Saoedi-Arabië zal hierin leidend moeten zijn. Mede omdat dit land verantwoordelijk is voor de daling van de olieprijzen in de afgelopen twee jaar, doordat het de Amerikaanse schalieolieproducenten uit de markt wilde drukken."

Beleggers kunnen ook uitkijken naar een hele reeks macrocijfers. „Het Amerikaanse banenrapport is belangrijk, maar de inkoopmanagersindices zijn ook een goede graadmeter voor de economische ontwikkeling. Dat het gevaar voor een wereldwijde recessie alsook een harde landing in China is geweken, is ook een belangrijke verklaring voor de opmars van de aandelenkoersen”, aldus de vermogensstrateeg.

Ook het hinten op een verlenging van het obligatieopkoopprogramma door ECB-topman Mario Draghi zette beleggers de afgelopen dagen volgens hem aan om aandelen in te slaan. „Een eindejaarsrally wordt nog waarschijnlijker, mocht hij de verlenging na afloop van de ECB-vergadering op 8 december daadwerkelijk aankondigen.”