Nieuws/Binnenland
1068906
Binnenland

'Wij hebben niets, behalve de zon'

Cyprus: Volop warmte en liefde

Warmte, vriendelijke mensen, strakblauwe lucht en fantastisch eten. Een seconde of tien is er maar nodig om stapelverliefd te worden op het zuidelijke deel van dit prachtige eiland aan de Middellandse Zee. Welkom op Cyprus, dat bivakkeert op een kruispunt van Europa, Azië en Afrika.

De zon is betoverend, de zee azuurblauw en het culturele rijkdom groot. Het land kent immers vele veroveraars en kolonisten, waaronder de Romeinen, Franken, Osmanen en de Britten. Hier vindt de reiziger onder meer historische tempels, kerken, kloosters en opgravingen.

Wie niet beter zou weten, zou niet vermoeden dat het land in een diepe bankencrisis verkeert. Of toch wel: bij aankomst op het vliegveld van Larnaka - een plaats onder meer bekend vanwege de Heilige Lazarus-kerk - heerst een serene rust. Toeristen laten het eiland, vanwege de crisis, toch nog links liggen. Inmiddels trekken de boekingen weer aan, zo blijkt uit de jongste cijfers.

Eenmaal buiten blijkt het heerlijk op een doordeweekse avond. De heuvels kleuren het land bij het mooie avondlicht en direct worden we overmand door een heerlijke koelte. Een aantal kilometers verder, in Limmassol, belanden we in een luxueus hotel: Amathus. Prachtige marmeren vloeren, ligging pal aan een strandje, ontvangst als een vip. Crisis, welke crisis?

 

 

Ingericht op toerisme

,,Dit hotel is eigendom van een van de rijkste families van het land", zegt Cleanthis Evripidou, Cyprioot die werkt voor een reisorganisatie en door de crisis al zo'n 30% aan salaris heeft moeten inleveren. ,,Dit land is ingericht op toerisme. Na de Turkse invasie van 1974 was er een besef: wij hebben niets, behalve de zon. De saamhorigheid onder het volk is dan ook groot."

En dan is het tijd om te dineren. Laat. In Cyprus, zoals in zovele mediterrane landen, zit het dichter bij negen dan bij zes uur. Hier markeert het avondeten een belangrijk moment op de dag. In hotels en restaurants, waar Cyprioten graag komen om te 'showen', is een combinatie van verschillende kleine hapjes populair. En in die 'tapa's' voert vlees de boventoon. Denk aan 'Stifado', een stoofpotje van rundvlees, of 'Tava', een lamsstoofpotje met verse uien en tomaten.

Als de god van de wijn zou bestaan, zou die hier vandaan kunnen komen. Bij het avondeten in het hotel worden toeristen getrakteerd op een heerlijke wijn. Cyprus is een klassiek wijnland, in 2000 voor Christus zou de wijnproductie hier al zijn begonnen. In een wijnmuseum in de omgeving Omodos, een mooi wijngebied, laat producent Charilaos Athenodorou ons heerlijke wijn proeven en legt hij de ins en outs uit. ,,Hoe het komt dat de rosé hier donkerder is dan op andere plekken in de wereld? Dat heeft te maken met hoe lang je het vel van de druif om de vrucht laat zitten. Voor de smaak en het alcoholpercentage maakt het niets uit." 

 

 

Pinautomaten

Een land dus van wijn, van palmbomen, van zon; een land gericht op toeristen. Die overigens weinig tot niets van de crisis merken. De pinautomaten werken en er wordt niet publiekelijk gemord. ,,Het is onterecht dat toeristen hier wegblijven", zegt een Duitse toerist, zwemmend bij het appartementencomplex Cyprus Village, in het dorpje Tochni.

Zoals meerdere plekken in het land wordt ook Tochni gekleurd door authenciteit. In Cyprus Village krijgen we een warm onthaal van beheerder Sofronis Potatimis, een grijsharige vijftiger die de verpersoonlijking van die authenciteit lijkt. De omgeving, met bijzondere hoogtepunten als het archeologische Choirokoitia-village of het stokoudje kerkje van Sint Constantinos, biedt prima mogelijkheiden voor sportieve toeristen om te fietsen en te wandelen. ,,Ja, het is crisis en dat merk ik ook, maar we blijven vertrouwen houden", zegt Potatimis, die ervoor zorgt dat we tijdens ons korte bezoekje worden overstelpt met versgemaakte lekkere hapjes. ,,Eet nou even wat, dat hoort hier!"

Terwijl vakantiegangers heerlijk genieten op de terrassen of op het strand, vermaken de inwoners van Limassol zich ondertussen bij een concert. Entree hoeft niemand te betalen en velen brengen eten mee. Dat wordt bewaard, komt uiteindelijk in winkels terecht en als mensen aan kunnen tonen dat ze arm zijn, kunnen ze het gratis in de winkel ophalen. ,,Tijdens deze crisis geboren", zegt onze gids Evripidou. Een toonbeeld van saamhorigheid.

Op straat in Limassol heerst voor het grootste deel een serene rust. Warmte en genegenheid straalt van de lokale bevolking af. Volgens een mythe is in Cyprus de godin van de schoonheid, de vruchtbaarheid en de liefde, Aphrodite, uit het schuim van de zee geboren. Het volk houdt die mythe in stand en de toerist wordt op handen gedragen...

 

 

Reiswijzer

Cyprus is sinds 1983 in tweeën gedeeld. Op het noordelijk deel van het eiland is er de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. Het door ons bezochte zuidelijke deel wordt gevormd door de Republiek Cyprus dat om politieke en culturele redenen tot Europa wordt gerekend. Meerdere reisorganisaties bieden talloze mogelijkheden om een vakantie in Cyprus te boeken. Ook diverse luchtvaartmaatschappijen doen Cyprus aan. Check het internet voor alle aanbieders. Veel toeristen huren een auto en toeren rond. Let daarbij wel op dat je aan de linker kant van de weg rijdt. Meer algemene info op www.visitcyprus.com

Info

De stad Lefkosia, ook wel Nicosia genoemd, is uniek. Het is namelijk in tweeën verdeeld, in een Turks en een Grieks deel. Lefkosia heeft een Green Line als scheiding. Onder de lokale bevolking heerst tussen beide groepen wel enige rivaliteit. In Lefkosia vindt u tevens het bekende Kykkos-klooster, dat stamt uit 1890. Een vakantie naar Cyprus ligt over het algemeen op een iets hoger prijsniveau dan bijvoorbeeld Griekenland. Het is populair bij gezinnen, maar biedt ook 'onderdak' aan jongeren die komen voor wilde feestjes. Het Chersonissos van Cyprus luistert naar de naam Ayia Napa, dat bekend staat om het uitbundige uitgaansleven.

Slapen

De godin van de vruchtbaarheid, liefde en schoonheid - Aphrodite - zou in dit land geboren zijn. Uiteraard is het voor velen dan ook aantrekkelijk om bij een prachtige zonsondergang te trouwen op Cyprus. Het kan in kleine hotelletjes die authenciteit uitademen, maar het kan ook groots en luxueus, bijvoorbeeld bij het Amathus hotel, dat in Paphos zit (www.amathus-hotels.com).

Een heerlijk rustgevend slaapadresje is Cyprus Villages in het prachtige plaatsje Tochni (www.cyprusvillages.nl).