Nieuws/Binnenland
1068915
Binnenland

Opstelten kijkt naar afpakken paspoort pedo

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat „serieus kijken” naar de mogelijkheden om paspoorten van pedoseksuelen af te pakken. Hij zei dat dinsdag in reactie op een pleidooi van Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen.

Er ligt al een wetsvoorstel om pedoseksuelen een reisverbod op te leggen, maar Opstelten wil bekijken of dat genoeg is. „Mevrouw Dettmeijer vindt van niet. Er is een juridisch instrument om bij bijvoorbeeld zware drugscriminaliteit een paspoort af te nemen. We gaan kijken of dat ook hier noodzakelijk en effectief is”, aldus Opstelten tegen het ANP.

Volgens Opstelten spreekt Dettmeijer altijd „met groot gezag” en is er dus alle reden om haar „gewichtige standpunt” serieus te bekijken. Ingewikkeld is het volgens de minister wel om iemand zijn paspoort af te nemen; hij gaat daarom ook andere deskundigen om advies vragen.

Dettmeijer adviseert om het toezicht op naleving van het reisverbod te verbeteren. Daarnaast moet de rechter wat haar betreft kunnen besluiten om het paspoort in te trekken als hij de kans groot acht dat de veroordeelde pedoseksueel in het buitenland opnieuw in de fout zal gaan.