Nieuws/Buitenland
1068923
Buitenland

Groot lek bij kerncentrale Fukushima

Uit de beschadigde kerncentrale van Fukushima in Japan is een grote hoeveelheid radioactief water in de Grote Oceaan gelekt. Dat zei de eigenaar van de centrale Tepco dinsdag.

Volgens Tepco werd het lek in een van de opslagtanks met hoog radioactief water maandag door een medewerker ontdekt. Hij ontkent dat het radioactieve water de Grote Oceaan is ingestroomd, maar de Japanse autoriteiten willen de mogelijkheid hierna onderzoeken, meldde The Japan Times. Naar schatting gaat het om 300 ton verontreinigd water. De Japanse toezichthouder op kerncentrales heeft het lek ingedeeld in de op één na laagste categorie van de INES-schaal voor nucleaire incidenten.

De centrale Fukushima I werd de afgelopen maanden getroffen door een aantal waterlekkages, maar het is voor het eerst sinds de ramp 2 jaar geleden dat Japan de INES-schaal gebruikt. De aan zee gelegen kerncentrale werd in 2011 getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami die een grote kernramp veroorzaakte. De ramp werd toen ingedeeld in de hoogste categorie van de schaal voor nucleaire incidenten.