Nieuws
1068927
Nieuws

Consumenten minder somber

Nederlande consumenten zijn veel minder somber geworden over de economische situatie in de komende 12 maanden. Ze zien echter nog niet de tijd rijp om grote aankopen te doen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De vertrouwensindex van het statistiekbureau kwam uit op -33 vergeleken met -38 in juli. Dat betekent dat er nog altijd 33 procent meer pessimisten zijn dan optimisten. ,,De stijging kwam doordat consumenten een stuk minder negatief waren over het economisch klimaat'', stelt het CBS.

De onderzoekers constateren dat consumenten in augustus veel minder somber zijn over de economische situatie voor het komende jaar. ,,In juni en juli was het sentiment over het toekomstig economisch klimaat nog fors verslechterd.'' Ook over de economische ontwikkelingen in de afgelopen 12 maanden is het sentiment verbeterd. De deelindicator voor het economisch klimaat steeg per saldo met 15 punten naar -42.

Over de ontwikkeling van de eigen financiële situatie is de consument echter iets somberder geworden. ,,Het oordeel over de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen verslechterde een fractie'', aldus het statistiekbureau.

 

 

{"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0Ag-su1Wj4b45dERJQlFIZUZnZ3BmLUMyNktSM3g5ZXc&transpose=0&headers=1&range=A1%3AB27&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":"20"},"curveType":"","animation":{"duration":500},"width":550,"lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":null,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"booleanRole":"certainty","title":"Consumentenvertrouwen omhoog","height":356,"legend":"none","focusTarget":"category","tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"LineChart","chartName":"Chart 1"}

Data: CBS, Grafiek: DFT