Nieuws/Binnenland
1068930
Binnenland

Grootste binnenvaartsluis viert verjaardag

De Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein bestaat 75 jaar. De verbinding tussen het Lekkanaal en de Lek is niet alleen de grootste binnenvaartsluis van Nederland, maar ook een van de drukste sluizen van Europa. Jaarlijks passeren zo'n 50.000 schepen het complex, dat in 1938 is gebouwd.

Rijkswaterstaat houdt op 7 september een open dag op de sluis. Wie het 18 meter hoge complex met alle machinekamers onder leiding van een gids wil bekijken, moet zich vooraf aanmelden. In het Stadshuis in Nieuwegein is vanaf deze week een tentoonstelling over het bouwwerk te zien.

De Prinses Beatrixsluis is de afgelopen jaren gerenoveerd. De sluisdeuren stamden nog uit 1938 en zijn nu vervangen, net als de kabels. De komende jaren gaat Rijkswaterstaat opnieuw aan het werk bij het complex, want de belangrijke scheepvaartverbinding tussen Amsterdam en Rotterdam loopt vast, aldus de dienst. Dat komt vooral doordat de passerende schepen steeds groter zijn geworden.

Tussen 2016 en 2020 gaat Rijkswaterstaat een derde kolk aanleggen bij de sluis. Het Lekkanaal wordt verbreed. Er komen ligplaatsen bij de sluis en de waterkering wordt verzwaard.

De Prinses Beatrixsluis is in miniatuur te zien in Madurodam.