Nieuws
1068935
Nieuws

Foute uitzendbureaus vaker aangepakt

Malafide uitzendbureaus die zich schuldig maken aan uitbuiting van arbeiders, illegalen te werkstellen en onderbetalen, worden steeds vaker gepakt. Dat is het resultaat van gezamenlijke controles sinds halverwege vorig jaar van de Inspectie SZW, de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV.

In de uitzendbranche zijn sindsdien 55 bestuursrechtelijke onderzoeken gestart, waarbij 84 uitzendbureaus en 174 bedrijven die de arbeidskrachten inhuren onderzocht worden. In 17 onderzoeken is al vastgesteld dat er sprake was van illegale tewerkstelling en onderbetaling.

Er is inmiddels voor 3,3 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd. Ook lopen er tien strafrechtelijke onderzoeken; in zeven zaken is al een proces-verbaal ingediend bij het Functioneel Parket.

Arbeidsuitbuiting, illegale tewerkstelling en onderbetaling treft jaarlijks een grote groep slachtoffers. Vaak worden zij ingehuurd door tussenpersonen of bedrijven die zichzelf uitzendbureau noemen. Deze bedrijven maken zich daarnaast vaak schuldig aan ernstige vormen van ontduiking van belastingen en premies.