Nieuws/Binnenland
1068937
Binnenland

Stichting 'duikt' 100 scheepswrakken schoon

Stichting Duik de Noordzee schoon heeft dinsdag het 100ste scheepswrak in het Nederlandse deel van de Noordzee schoongemaakt. Hiermee is het project dat 3 jaar geleden startte afgerond. Tijdens de 175 duiken is 10.000 kilo aan netten en lijnen geborgen en twee ton aan visserslood opgedoken.

Dat zei dinsdag een woordvoerder van de stichting. De duikers verwijderden de visnetten, het lood en het kunstaas omdat deze een ernstige bedreiging vormen voor het onderwaterleven. Doelstelling was om 100 wrakken schoon te maken. In totaal waren de vrijwilligers zo'n 2 tot 3 maanden op zee. Een schat hebben ze niet gevonden, maar wel bijzondere vissoorten ontdekt, zoals een slakkensoort dat op koraal leeft.

„Lood is een giftige stof die schadelijk kan zijn voor het onderwaterleven. Fotografen, filmers en marien biologen hebben alle duikacties boven- en onderwater in kaart en in beeld gebracht. In totaal hebben onze vrijwilligers 35.000 uur besteed aan dit project. De duikers zijn nu nog op zee, maar varen woensdag 21 augustus de haven van Scheveningen binnen”, aldus de woordvoerder.

De kunstriffen, ofwel scheepswrakken, zijn belangrijk voor de biodiversiteit en voor visbestanden zoals zeebaars en kabeljauw. „Ze vormen voor veel dieren schuilplaatsen en kraamkamers. Daarbij zijn scheepswrakken ook van cultuurhistorisch belang. De scheepswrakken worden bedreigd door wrakslopers die de metalen bergen om te verkopen als oud ijzer en door vissers die hun netten, lijnen en vislood verliezen waardoor telkens opnieuw levende dieren verstrikt raken en een langzame dood sterven.”

Stichting Duik de Noordzee schoon wil het belang van riffen in de Noordzee op de kaart te zetten en degelijk beleid helpen realiseren. Nu is er volgens de stichting nog onvoldoende wet- en regelgeving om scheepswrakken in de Noordzee te beschermen.