Nieuws/Buitenland
1068984
Buitenland

'Niets mis met vasthouden partner journalist'

De Britse politie ziet geen kwaad in het urenlang vasthouden van de partner van de journalist die onthullingen deed over Amerikaanse en Britse geheime diensten. Dat blijkt uit een reactie van Scotland Yard op het incident.

Volgens de politie was het aanwenden van terrorismewetgeving om de 28-jarige David Miranda tegen te houden en te ondervragen „juridisch en procedureel” in de haak. De politie heeft niet bekendgemaakt op welke gronden Miranda precies is vastgehouden.

Miranda werd zondag 9 uur vastgehouden en ondervraagd op de Londense luchthaven Heathrow. De Braziliaan is de partner van journalist Glenn Greenwald van The Guardian. Hij deed onthullingen over de werkwijze van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ op basis van documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Miranda zelf heeft Groot-Brittannië beschuldigd van een „totaal misbruik van macht”. Volgens de Braziliaan dreigden zijn ondervragers dat hij in de gevangenis zou belanden als hij niet zou meewerken. Ze zouden hem hebben gedwongen wachtwoorden van zijn telefoon en computer te geven. De politie nam onder meer zijn computer en een harde schijf in beslag.

„Het was vermoeiend en frustrerend, maar ik wist dat ik niets verkeerd deed”, aldus Miranda. De Braziliaan was onderweg van Berlijn naar Rio de Janeiro. Naar eigen zeggen had Miranda „materialen” bij zich van de Amerikaanse filmmaakster Laura Poitras die voor zijn partner Greenwald waren bestemd. Poitras werkt ook aan verhalen over de NSA-affaire.