Nieuws/Buitenland
1069002
Buitenland

Egypte pakt leider Moslimbroederschap op

Egyptische veiligheidstroepen hebben Mohamed Badie, geestelijk leider van de Moslimbroederschap in Egypte, gearresteerd. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau dinsdag gemeld.

Badie wordt vastgehouden in Nasr City, in het noordoosten van de hoofdstad Caïro. De 70-jarige wordt samen met andere hooggeplaatste leden van de Moslimbroederschap verdacht van het aanzetten tot geweld tegen betogers. Badie staat zondag met twee anderen terecht. Vrijdag kwam zijn zoon om het leven door een schotwond. Anmar Badie (38) werd neergeschoten, terwijl hij deelnam aan een protestactie op het Ramsesplein in het centrum van de hoofdstad Caïro.

Op de Facebookpagina van het ministerie van Binnenlandse Zaken was een foto te zien van Badie met donkere kringen onder zijn ogen, terwijl hij in een auto zat tussen twee mannen met kogelvrije vesten. Volgens het bijschrift is hij opgepakt in Caïro, waar hij zich zou hebben schuilgehouden.

De Moslimbroederschap is de beweging waar de door het leger afgezette president Mohamed Mursi uit voortkomt. De groepering heeft zich niet neergelegd bij de coup van 3 juli en protesteert sindsdien tegen het leger de interim-regering en voor de terugkeer van de democratisch gekozen president. Bij gewelddadige confrontaties tussen veiligheidsdiensten en aanhangers van Mursi en de Moslimbroederschap zijn de afgelopen week honderden mensen om het leven gekomen.

De afgelopen tijd zijn zeker 1000 aan de Moslimbroederschap gelieerde personen opgepakt in Egypte.