Nieuws/Binnenland
1069058
Binnenland

Initiatief nieuwe bank belangrijk signaal

Begin deze maand zijn enkele burgers uit Apeldoorn een initiatief gestart om een nieuwe bank op te richten. De reden hiervoor is de onvrede over de huidige werkwijze van banken. Die is in de ogen van de initiatiefnemers nog immer onvoldoende gericht op de belangen van klanten.

Het idee komt overwaaien uit België. Uit onvrede over de dienstverlening van banken willen consumenten bij onze zuiderburen een nieuwe coöperatieve bank beginnen onder de naam NewB. Sinds eind maart steunen bijna 44.000 Belgen dit initiatief. Zij zijn lid geworden door minimaal 20 euro over te maken.

De doelstelling van de initiatiefnemers in Nederland is minstens 10.000 leden te werven om op die manier 200.000 euro bijeen te krijgen ter financiering van de opstartkosten van de nieuwe bank. Op basis van het resultaat in België zou dat mogelijk moeten zijn.

 

Onvrede over beleid banken

De belangrijkste reden voor het initiatief uit Apeldoorn is de voortdurende onvrede over het beleid van banken. Vooral de staatssteun aan banken die vervolgens wel weer bonussen uitkeren aan de topbestuurders, is volgens de brochure een doorn in het oog. Het onbegrip wordt nog groter doordat deze topbankiers verantwoordelijk zijn voor de situatie die is ontstaan. Er is volgens de initiatiefnemers nog steeds te veel oog voor de belangen van de aandeelhouders en te weinig oog voor de belangen van klanten. Dit in tegenstelling tot hetgeen de banken zelf naar buiten brengen, namelijk het centraal stellen van het klantbelang.

Op zich verwacht ik niet dat banken wakker zullen liggen van dit initiatief. Het wordt pas vervelend voor ze als een overweldigend aantal mensen lid wordt en daarmee het initiatief steunt om een nieuwe bank op te richten die een andere koers vaart. Die andere koers bestaat uit begrijpelijke en transparante producten voor klanten, geen torenhoge salarissen of bonussen voor personeelsleden en bestuurders en geen onnodige risico’s of investeringen. Het beeld dat hieruit ontstaat, is dat de nieuwe bank vooral een nutsfunctie moet krijgen en vooral niet te spannend moet worden.

 

Deskundigheid nodig

In de praktijk zal dat gemakkelijker zijn door een nieuwe bank op te richten dan een bestaande bank om te vormen. Dat veranderingsproces zal jaren in beslag nemen, ook omdat met veel andere aspecten rekening moet worden gehouden. Denk aan bedrijfsonderdelen die op last van Europa verkocht moeten worden of het op termijn voldoen aan strengere kapitaalseisen om de banken minder kwetsbaar te maken. Overigens is het nog niet zo eenvoudig om een nieuwe bank op te richten. Daar is naast een flink kapitaal ook deskundigheid om leiding te geven aan een bank voor nodig. En waar haal je mensen met dergelijke capaciteiten vandaan? Bovendien zal er een banksysteem moeten komen dat de bankrekeningen en effecten administreert, tenzij men gebruikmaakt van het systeem van een bestaande bank.

Kortom, er zijn nog flink wat horden te nemen voordat de nieuwe bank ook daadwerkelijk kan worden opgericht. Belangrijker is het signaal dat van het initiatief uitgaat. Het vertrouwen in financiële instellingen is nog niet hersteld en dat zal waarschijnlijk nog even duren.