Nieuws
1069302
Nieuws

Moeilijke tijden

Alleen voor een enkeling speelt de economische crisis geen rol van betekenis.  Voor de meesten is het allemaal een stuk minder.  En voor sommigen is het levensonderhoud op een absoluut minimum.  Nederland mag zich dan nog wel een welvarend land noemen. Maar het zijn toch moeilijke tijden, vooral omdat niemand zeker is van werk en inkomen.  Als psycholoog zie ik het daarom als mijn plicht om u een hart onder de riem te steken.

Om te beginnen kan het geen kwaad om het achtuurjournaal voor onbepaalde tijd over te slaan. Het nieuws is doorgaans van deprimerende kwaliteit en voegt alleen maar toe aan een gevoel van machteloosheid.  Zet de radio aan met goede muziek;  en bedenk vooral wat u wèl heeft in plaats van te somberen over wat u niet heeft.  Natuurlijk,  het is gemakkelijk om te zeggen dat mensen hun zegeningen moeten tellen.  Maar  feitelijk zijn er maar weinigen die deze wijsheid ook dagelijks praktiseren.  En geloof mij: het werkt.  Want wie zich -bijvoorbeeld- rijk rekent met een trouwe levenspartner, zal in gezamenlijkheid ook sterker voor de dag komen. Voor uw kleine of grotere talenten geldt hetzelfde.  Wie de nadruk legt op wat hij kan, in plaats van te piekeren over wat hij niet kan, zal eerder op constructieve ideeën komen om aan de slag te gaan.  Vaardigheden zoals haarknippen, taarten-bakken, schoonmaken, strijken, engels-spreken, oppassen, tuinieren, ramen-wassen, klussen en boekhouden kunnen allemaal te gelde gemaakt worden door wereldkundig te maken wat u zoal in huis heeft. En dan is er wel weer iemand anders die goed is in het maken van websites, waardoor een kruisbestuiving van talent ook echt iets oplevert.  Belangrijk is wel dat u niet toegeeft aan de verleiding om anderen de schuld te geven van uw misère.  Zeker, er zijn genoeg lieden die u, op het moment dat het belangrijk was,  in de steek gelaten hebben.  Maar die mensen verdienen niet eens uw aandacht.   Richt uw gedachten daarom op de mensen die u wel goed gezind zijn; en uw stemming zal onmiddellijk verbeteren.  Overigens, een lichte mix van bozigheid, frustratie, franterigheid, opstandigheid, jaloezie, verbetenheid, gekrenktheid, verongelijktheid en het gevoel niet voor vol te worden aangezien is eigenlijk ook wel prima.  Schudt het geheel meerdere malen goed door elkaar en neem u voor om revanche te nemen op iedereen die er genoegen schept dat het u niet voor de wind gaat.  Het idee is om de goegemeenschap een poepie te laten ruiken en uiteindelijk te kunnen zeggen: ‘wie het laatst lacht, lacht het best’.

Het zijn moeilijke tijden in Nederland. Daarom is, meer dan ooit,  nu het moment aangebroken om te laten zien dat u echt karakter heeft. Want zegevieren als het allemaal meezit, dat kan iedereen.

j.wijnberg@home.nl

www.psycholoogwijnberg.nl