Nieuws/Buitenland
1070123
Buitenland

VN-inspecteurs vertrekken spoedig naar Syrië

Speciale inspecteurs van de Verenigde Naties staan op het punt af te reizen naar Syrië, waar ze onderzoek gaan doen naar het mogelijke gebruik van chemische wapens. Dat maakte VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon woensdag (lokale tijd) bekend.

De onderzoekers staan al geruime tijd klaar om naar het land te vertrekken. De VN waren echter weken kwijt aan de onderhandelingen met het regime in Damascus. Zo vormden de veiligheidsmaatregelen rond het bezoek enige tijd een struikelblok.

Volgens Ban blijven de onderzoekers vermoedelijk ongeveer 14 dagen in Syrië. Het bezoek „kan worden verlengd als beide partijen daarmee instemmen”, maakte de VN-chef bekend. De inspecteurs bezoeken onder meer plaatsen waar mogelijk chemische wapens zijn gebruikt.

De inspecteurs bezoeken onder meer de stad Aleppo. Volgens het regime hebben de rebellen daar chemische wapens ingezet. De opstandelingen beschuldigen het regeringsleger op hun beurt ook van het gebruik van de verboden wapens. Het is nog onduidelijk welke locaties nog meer worden bezocht door het VN-team.

De VN gaat alleen uitzoeken of er chemische wapens zijn ingezet, niet welke groepering daarvoor verantwoordelijk is. Alle strijdende partijen ontkennen tot dusver dat ze hun toevlucht hebben gezocht tot het gebruik van de verboden wapens.