Nieuws
1070313
Nieuws

Infrabel besluit over ruimte Lage Landen Lijn

De Nederlandse Spoorwegen weten maandag of er wat België betreft concurrentie kan komen op het traject Nederland - België. De Belgische spoorwegbeheerder Infrabel zal hierover dan een beslissing nemen. Nieuwkomer De Lage Landen Lijn wil graag treinverkeer aanbieden tussen Brussel en Den Haag.

Een woordvoerder van Infrabel wilde woensdag niet aangeven welke partijen op het traject willen rijden en een aanvraag hebben ingediend. De zegsman zei dat er onder meer gekeken zal worden naar het veiligheidscertificaat van de aanbieders bij de verdeling van de tijden en ritten.

De Telegraaf schreef woensdag dat de komst van de Lage Landen Lijn - een project van Arriva, de gemeente Den Haag en de Brusselse luchthaven Zaventem - waarschijnlijk door Infrabel verhinderd wordt. Volgens bronnen van de krant gaan alle aangevraagde treinpaden, voor een verbinding van 16 keer per dag op en neer naar Brussel, dit jaar opnieuw naar de NS.

Arriva wil niet op deze speculatie ingaan. „Treinpaden worden per jaar toegekend”, benadrukt een woordvoerder. „En als het verhaal klopt, dan kan er gewoon weer een verzoek voor 2015 worden ingediend.”

Ook bij de Nederlandse spoorbeheerder ProRail is ruimte op het spoor aangevraagd voor de verbinding naar het zuiden. Daarover moet nog een knoop worden doorgehakt. De organisatie zei eerder dat eventuele aanvragers het samen eens moeten worden over de verdeling van de ruimte op het spoor.