Nieuws/Binnenland
1070459
Binnenland

Taakstraf voor Edwin De Roy van Zuydewijn

Edwin de Roy van Zuydewijn heeft dinsdag een taakstraf van 100 uur opgelegd gekregen door de rechtbank in Amsterdam. Die vindt dat de voormalig echtgenoot van prinses Margarita schuldig is aan het opmaken van een valse factuur van 238.000 gulden (108.000 euro).

Mocht De Roy, die niet bij de uitspraak aanwezig was, de straf niet uitvoeren, dan moet hij 50 dagen in de cel doorbrengen. Het vonnis valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die wilde dat hij een werkstraf van 240 uur en 4 maanden voorwaardelijke celstraf zou krijgen.

Onderzoek vastgoedfraude

De zaak kwam aan het licht tijdens het grote onderzoek naar de vastgoedfraude rond onder meer Bouwfonds, Klimop. De Roy was met de directie van het Bouwfonds in contact gekomen via een oude vriend, die inmiddels zelf ook in het kader van de Klimopzaak is veroordeeld. Hij werkte een paar als analist jaar op factuurbasis voor het Bouwfonds.

'Een zeepbel'

De Roy (47) heeft de beschuldigingen altijd weersproken en sprak van „een luchtballon, een zeepbel en een losse flodder”. Hij woonde het proces niet bij omdat hij in het buitenland woont en geen trek had in de „kosten en rompslomp” die een gang naar de rechtbank met zich meebrengt.

Werk nooit verricht

Volgens de rechtbank is wel degelijk komen vast te staan dat De Roy de factuur in 2001 heeft opgemaakt met het doel veel geld te verdienen. De opgegeven werkzaamheden, onder meer het maken van diverse tekstvoorstellen voor een verkoopbrochure, zijn nooit verricht. De verdachte heeft verklaard dat hij de enige werknemer was in zijn bedrijf en zelf de facturen opmaakte, zei de rechter.

Bij het vaststellen van de straf heeft de rechtbank onder meer rekening gehouden met het feit dat De Roy geen strafblad heeft en de factuur lang geleden is opgemaakt.