Nieuws
1070463
Nieuws

Miljardenfusie AMR en US Airways op de tocht

De poging van AMR, moederbedrijf van American Airlines, en US Airways om de grootste luchtvaartmaatschappij te vormen ter wereld staat op de tocht. De Amerikaanse justitie probeert via een rechtzaak om de megafusie, waarmee $11 miljard is gemoeid, te blokkeren.

Volgens justitie zou de fusie leiden tot te weinig concurrentie in bepaalde gebieden, en resulteren in duurdere tickers.

Volgens procureur-generaal Eric Holder geeft de VS hiermee een signaal dat Amerikaanse mensen beter zouden verdienen. ,, Dit leidt ertoe dat consumenten de prijs gaan betalen", doelt hij bijvoorbeeld op hogere prijzen voor vliegtickers, tegenover The Wall Street Journal.

Doug Parker

American Airlines is eigendom van de eind 2011 bankroet verklaarde houdstermaatschappij AMR. Crediteuren van dat bedrijf krijgen 72 procent van de aandelen in de combinatie, de overige 28 procent van de aandelen is beschikbaar voor de aandeelhouders van US Airways. Bestuursvoorzitter Doug Parker van US Airways wordt de hoogste baas van het nieuwe bedrijf dat de naam American Airlines zal voeren.

De luchtvaartconcerns verwachten ruim 1 miljard dollar aan kosten te kunnen besparen door samen te gaan, waarvan 900 miljoen dollar in het netwerk door stijgende passagiersaantallen, beter op elkaar aansluitende vluchten en een verbetering van de balans tussen de vraag naar vluchten en de beschikbare capaciteit. De combinatie zal dit jaar een omzet behalen van circa 40 miljard dollar en gaat dagelijks meer dan 6700 vluchten uitvoeren op 336 bestemmingen in 56 landen.