Nieuws/Binnenland
1070466
Binnenland

5 weken cel voor Roemeense zakkenrollers

Vier Roemeense zakkenrollers zijn dinsdag veroordeeld tot een celstraf van 5 weken omdat ze tijdens de Gay Pride mensen beroofden van hun spullen. De tijd die zij al vastzitten, wordt van de straf afgetrokken. Dat meldde een woordvoerster van de rechtbank in Amsterdam dinsdag.

Eerder dinsdag besloot de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam dat vier andere Roemeense zakkenrollers niet op vrije voeten de uitspraak in hun zaak afwachten. Dat gebeurde nadat het Openbaar Ministerie (OM) in beroep was gegaan tegen een eerder besluit van de rechter-commissaris.

De rechter-commissaris verwachtte dat de straf voor de zakkenrollers lager zou uitvallen dan de tijd van het voorarrest. De raadkamer stelde echter dat de richtlijn voor de eerste keer zakkenrollen rond een maand ligt. Daarom moeten ze terug de cel in.

De vraag is of dat gaat lukken. „Ze zijn nu in vrijheid en we weten niet waar ze zijn”, zei de persrechter. De kans is volgens hem groot dat ze bij verstek worden veroordeeld en dat ze vervolgens als gesignaleerd komen te staan.

Op snelrechtzittingen voor de rechtbank is inmiddels ook al een aantal andere verdachten veroordeeld. De straffen lopen uiteen van 3 tot 10 weken cel. Woensdag, donderdag en volgende week zijn er ook nog zittingen.

Tijdens de Gay Pride, een week vol festiviteiten rond homo-emancipatie in de hoofdstad, pakte een speciaal zakkenrollersteam van de politie 46 verdachten op, onder wie 43 Roemenen.