Nieuws/Buitenland
1070473
Buitenland

Comazuipers grotere kans op voortijdige dementie

Een Zweedse studie wijst uit dat het nuttigen van grote hoeveelheden drank tijdens de tienerjarende de grootste risicofactor is voor vroegtijdige dementie.

Een studie onder bijna 500.000 Zweden laat zien dat alcoholvergiftigingen onder jonge mensen in verband staat met het verkrijgen van dementie voor het 65e levensjaar.

De groep jongeren die was onderzocht zijn de Zweedse militairen die tussen 1969 en 1979 (verplicht) in dienst gingen, met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Van hen zijn er uiteindelijk 487 gediagnostiseerd met vroegtijdige dementie, met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar.

In totaal zijn negen risicofactoren onderzocht. De militairen die psychotische drugs hadden genuttigd of een medicijnvergifting hadden gehad, last hadden van depressies of een hoge bloeddruk, en diegene waarbij de vader aan dementie leed, hadden vaker dementie die voortijdig de kop opstak. Ook de militairen met een lage cognitieve functie of lage rangorde - en dus vaak minder slim waren - bleken een hogere kans te hebben op de ziekte.

Bij de militairen die van de negen risicofactoren er minstens twee bezitten en daarnaast cognitief laag scoorde, werd twintig keer meer vroegtijdige dementie geconstateerd.