Nieuws/Buitenland
1070478
Buitenland

Separatisten Catalonië solidair met Gibraltar

De separatistische ERC, die streeft naar de onafhankelijkheid van Catalonië, is solidair met Gibraltar. Dit schrijft ERC-leider Alfred Bosch in een brief aan de premier van de Britse kolonie. „Jullie vrijheid is onze vrijheid”, aldus Bosch.

De spanningen tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk om de rots aan de Middellandse Zee zijn de afgelopen weken na jaren weer hoog opgelopen. De ruzie gaat onder meer om visserijrechten. De Spaanse douane treitert Gibraltar met strenge grenscontroles die leiden tot urenlange wachttijden.

„Wij betreuren ten diepste het ongepaste intimideren en pesten dat de Spaanse regering loslaat op de burgers die u democratische vertegenwoordigt”, aldus Bosch in zijn brief aan premier Fabian Picardo van Gibraltar.

Een Engels-Nederlandse vloot veroverde Gibraltar in 1704 op de Spanjaarden. Met de Vrede van Utrecht werd in 1713 bepaald dat Groot-Brittannië Gibraltar mocht houden. Spanje heeft zich daar nooit bij neergelegd, ondanks het feit dat de bevolking van Gibraltar zich in referenda herhaaldelijk heeft uitgesproken voor het behoud van de huidige status als Brits overzees gebiedsdeel.

Veel Catalanen voelden zich eeuwenlang onderdrukt door de Spanjaarden, maar Madrid verzet zich tegen het streven naar onafhankelijkheid van de rijke regio.