Nieuws
1070485
Nieuws

Kim Dotcom begint veilige e-maildienst

De omstreden internetondernemer Kim Dotcom van het bedrijf Mega wil een dienst voor beveiligd e-mailverkeer beginnen. Dat heeft de Nederlander Bram van der Kolk gezegd tegen het ANP. Van der Kolk is een van de twee programmeurs van Mega en nauw betrokken bij het bedrijf.

Vorige week sloten twee bedrijven hun dienst voor beveiligd e-mailverkeer, waaronder Lavabit, de dienst waar klokkenluider Edward Snowden gebruik van maakte. De eigenaar van Lavabit zei dat hij niet medeplichtig wilde worden aan een misdrijf tegen het Amerikaanse volk. Volgens Van der Kolk is dat niet de directe aanleiding om zelf een e-maildienst te beginnen. „Wij waren hier al veel langer mee bezig.”

Het duurt nog wel een paar maanden voor de e-maildienst in de lucht is. Bij beveiligd e-mailverkeer wordt de tekst gecodeerd verstuurd, waardoor het niet zomaar ingezien kan worden door buitenstaanders. „We willen graag dat de gebruiker precies dezelfde ervaring heeft als bij niet gecodeerde e-mail. We werken er nog aan om dat voor elkaar te krijgen.”

Kim Dotcom is oprichter van de up- en downloadsite Megaupload die de Verenigde Staten willen verbieden. Hij, Van der Kolk en nog twee betrokkenen wonen in Nieuw-Zeeland en vechten tegen uitlevering aan de VS. Ze zijn op borgtocht vrij.