Nieuws
1070486
Nieuws

Onder de hamer: vogelkooi van Maserati

De Maserati Tipo 60 en 61 zijn mogelijk de meest legendarische modellen van het Italiaanse merk. Deze racers droegen slechts een viercilindermotor, maar haalden indrukwekkende prestaties dankzij een opvallende chassisconstructie.

Het chassis van de auto’s bestond uit een raamwerk van aan elkaar gelaste dunne buizen. Hierdoor bleef het gewicht van de modellen erg laag. De overeenkomst tussen het chassis en een vogelkooi, leverde de Maserati’s met een dergelijk onderstel de bijnaam Birdcage op.

Tipo 61

Al snel bleek dat de 2 liter viercilinder in combinatie met het lichte chassis van de Tipo 60 een succesvolle combinatie maakte. Maserati besloot al snel dat het nog sneller kon door een 3 liter viercilinder in hetzelfde chassis te lepelen, waarmee de Tipo 61 was geboren. De auto die onder de hamer gaat is zo’n Tipo 61 en de 11de Birdcage ooit gebouwd. Dit exemplaar met chassisnummer 2461 is een ware circuitlegende.

Gurney en Moss

Nummer 2461 heeft een lijst aan overwinningen op zijn naam staan, waarvan misschien wel de belangrijkste de winst tijdens de 1960 Nürburgring 1000 km was. Met de legendarische helden Stirling Moss en Dan Gurney aan het stuur leest het verhaal over deze race weg als een spannend boek. De Maserati verloor de leiding na een vijf minuten durende pitstop vanwege een gebroken olieslang. Gurney moest door lichte regen en dichte mist, waarbij de toeschouwers soms de overkant van de baan niet eens konden zien, de achterstand zien in te lopen.

Steen

Ondanks dat zijn bril zelfs nog een brak door een rondvliegende steen, wist Gurney dertig seconden per rondje te winnen en bij de volgende pitstopronde had de razendsnelle coureur de leiding weer terugveroverd. Stirling Moss nam vervolgens het stuur over en gaf de leiding niet meer uit handen. Helaas kon dit succes een paar maanden later niet geëvenaard worden tijdens de 24 uur van Le Mans. Alle drie de Birdcages die dat jaar meededen, vielen uit.

Veiling

Het is ondertussen alweer een lange tijd geleden dat deze Maserati zijn professionele racecarrière beëindigde, maar de loopbaan van de auto is ook sindsdien veelzijdig geweest. Nummer 2461 heeft in musea gestaan, meegedaan aan historische races en heeft enkele restauraties ondergaan. Nu gaat de Italiaan komend weekend op zoek naar een nieuwe eigenaar. Veilinghuis RM Auctions verwacht een opbrengst tussen de drie en vier miljoen dollar.