Nieuws/Binnenland
1070488
Binnenland

OM Den Haag pakt inbraakvoorbereiding aan

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag probeert samen met de politie dieven die betrapt worden op het voorbereiden van een inbraak, sneller te veroordelen. De afgelopen maanden werden dankzij de nieuwe aanpak meerdere verdachten door de Haagse politierechter voor voorbereidingen veroordeeld.

Zo kregen twee mannen uit Litouwen dinsdag van de Haagse politierechter een straf van ieder 6 weken cel. De mannen werden eind juli midden in de nacht op een erf in Leiden betrapt op het voorbereiden van een woninginbraak. In het busje van de mannen werden een breekijzer, een zaklamp en een paar groene rubberen handschoenen gevonden. Ook waren de broekspijpen van de mannen aan de onderkant nat en modderig.

Politieagenten stuiten regelmatig op mensen die rondrijden of lopen in een woonwijk waar ze niets te zoeken hebben, zoals het tweetal uit Litouwen. Tot enkele maanden geleden werd in dit soort gevallen alleen opgetreden op basis van overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan voorhanden hebben van inbrekerswerktuigen als schroevendraaiers, bivakmutsen, ander gereedschap, grote tassen en handschoenen.

Het probleem is dat hiervoor alleen een boete opgelegd kan worden als de inbrekerswerktuigen in beslag genomen zijn. Op grond van een overtreding van de plaatselijke regels kan iemand bovendien niet in voorlopige hechtenis worden genomen. Met de proef probeert het OM in Den Haag vervolging nu mogelijk te maken. Door het treffen van de voorbereidingshandelingen te vervolgen, kan de politie mensen aanhouden die nog niet een inbraak of een poging hebben gepleegd of van wie wordt vermoed zij met die intentie in een wijk lopen.