Nieuws/Buitenland
1070505
Buitenland

Forum Romanum even helemaal autovrij

De Via dei Fori Imperiali, de drukke straat dwars door het historische hart van Rome, wordt van 15 tot 18 augustus overdag helemaal afgesloten voor het autoverkeer. Burgemeester Ignazio Marino wil dat de burgers van de Italiaanse hoofdstad en toeristen zo beter en rustig kunnen genieten van het Forum Romanum. Daar staat wat nog over is van het politieke, religieuze en commerciële hart van het Romeinse Rijk van de klassieke oudheid.

Dictator Benito Mussolini liet vorige eeuw de Via dei Fori Imperiali bouwen dwars door het Forum Romanum heen. De weg verbindt het Colosseum met de piazza Venezia aan de rand van het hedendaagse centrum van de stad, waar Mussolini kantoor hield.

Marino had begin deze maand al het plein rond het Colosseum en het daarnaast gelegen stukje Via dei Fori Imperiali afgesloten voor alle autoverkeer. „Als ze in een ander land het meest beroemde monument van de planeet zouden hebben, wie zou er dan een rotonde van maken?” aldus de burgemeester toen. Zijn plan stuit op weerstand bij winkeliers en omwonenden in de buurt van de Via dei Fori Imperiali die nu last hebben van meer verkeer.

Maar Marino wil op termijn een project doorzetten om de Via dei Fori Imperiali, die nu een deel van het 2000 jaar oude Forum bedekt, weer helemaal af te graven. Hij hoopt dat dan miljoenen toeristen extra naar Rome komen.