Nieuws/Binnenland
1070509
Binnenland

D66 wil onderzoek IGZ naar plaatsing patiënte

D66 wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat onderzoeken hoe het kan dat een 44-jarige geestelijk gehandicapte vrouw werd opgenomen in een behandelkliniek in het Groningse Onnen terwijl ze daarvoor mogelijk een te zwaar geval was. D66-Kamerlid Vera Bergkamp heeft daarover vragen gesteld aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

Aanleiding voor de Kamervragen is een interview van de twee bestuurders van zorginstelling Novo afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad. Ze zeiden in het interview dat de vrouw, die vorig jaar omkwam nadat vier begeleiders haar tegen de grond hadden gewerkt, in de kliniek niet goed behandeld kon worden en doorverwezen had moeten worden.

Bergkamp wil van Van Rijn verder weten of de Novo-bestuurders met het NRC-interview niet de regels van het medisch beroepsgeheim en van de privacy hebben geschonden. Ze wil van de PvdA-staatssecretaris ook weten hoe die er over denkt dat de bestuurders van een zorginstelling in een landelijk dagblad verantwoording afleggen over het lot van een specifieke patiënte.