Nieuws/Binnenland
1070514
Binnenland

Nieuwe troef OM over bezit apaan

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een nieuwe troefkaart ingezet om mensen te straffen voor het bezit van apaan, een grondstof voor synthetische drugs. Tegen een 33-jarige man uit Waalre is dinsdag in Den Bosch 2 jaar cel geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, omdat hij moet hebben geweten dat de apaan was bedoeld voor synthetische drugs.

Met apaan wordt in combinatie met water en zoutzuur BMK gemaakt, één van de belangrijkste grondstoffen van amfetamine. Het bezit van apaan an sich is niet strafbaar, oordeelde de rechtbank eerder, eveneens in Den Bosch. De officier van justitie schaarde bezit van apaan nu onder strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van drugs.

De 33-jarige man werd in november opgepakt nadat in Waalre 255 kilo apaan was geleverd, afkomstig uit Sjanghai. Mede doordat bij hem ook een bon van de aankoop van 600 dollar aan zoutzuur werd gevonden en omdat één huisgenoot was misbruikt door het pakket op zijn naam af te laten leveren, vindt het OM bewezen dat hij bezig was met illegale praktijken. Deze hoeveelheid apaan zou genoeg zijn voor de productie van 2 miljoen shots speed.

De twee huisgenoten van de man werden 31 oktober, een dag na het onderscheppen van de zending, aangehouden. Tegen hen was verteld dat het om glansmiddel ging voor het schilderen van het huis. De officier stelde dat die twee niet van de apaanwisten en eiste tegen hen vrijspraak. De 33-jarige man gaf dinsdag juist hen de schuld.

Er is al veel te doen geweest om apaan, dat sinds begin 2011 steeds vaker wordt gevonden. Het Europese Hof van justitie buigt zich momenteel over de vraag of het bezit van apaan strafbaar moet worden.