Nieuws/Binnenland
1070528
Binnenland

Ambassade Boedapest 'jeugdherberg' na Sziget

De Nederlandse ambassade in Boedapest leek tot dinsdag wel een jeugdherberg. Gestrande Nederlandse jongeren kwamen bijvoorbeeld naar de missie, omdat hun paspoort was gestolen op het Sziget Festival in de Hongaarse hoofdstad. Dat zei tijdelijk zaakgelastigde Bert van der Lingen na afloop van het muziekfestijn.

„Ze lagen zelfs in slaapzakken in de hal van de kanselarij”, aldus de diplomaat tegenover het ANP. „Wij hebben via onze hulppost 'E4U' op het festival en op de ambassade enkele honderden festivalgangers geholpen. Velen van hen waren beroofd.” De ambassade reikte ondertussen al 45 nooddocumenten uit aan Nederlandse festivalgangers. „Dat gaat zeker oplopen tot boven de 50”, aldus Van derLingen.

Op Sziget festival waren 18.000 Nederlanders. Dieven hadden het vooral op hen gemunt omdat Nederlanders over het algemeen rijker zijn dan Oost-Europeanen. De telefoons, tablets, paspoorten en gevulde portemonnees trokken zo aan dat mensen zelfs terwijl ze in hun tent lagen te slapen werden bestolen.

Volgens Van der Lingen hebben sommige mensen geprobeerd zonder paspoort terug te gaan naar Nederland. „Ik weet dat een Nederlander daarom uit de trein werd gezet”, aldus de diplomaat.

Op het festival, het grootste van Europa, werden 5 Nederlanders opgepakt wegens drugsbezit en ordeverstoring, meldde de Hongaarse politie eerder. Volgens de ambassade zit zeker 1 Nederlander nog vast.