Nieuws
1070531
Nieuws

Londen verbiedt spionerende vuilnisbakken

Het reclamebureau Renew moet zijn high tech prullenbakken uit het financiële district in Londen verwijderen, dat eist het stadsbestuur. In de lompe containers zit technologie verwerkt die wifi signalen van smartphones oppikken.

Met het project zegt het reclamebureau het concept van cookies - kleine softwareprogrammaatjes die internetgebruikers op internet volgen – toe te willen passen in de fysieke wereld. De technologie die in de pullenbakken zit verwerkt kan serienummers van smartphones uitlezen en de signaalsterkte analyseren waardoor ze mensen in de straat kunnen volgen.

In de praktijk is het daarom mogelijk voorbijgangers onder te verdelen in toeristen (die eenmalig langskomen) en mensen die in de buurt werken. Ook kan bijgehouden worden waar een werknemer vertoefd in zijn lunchtijd. Op basis van deze informatie kan aangepaste reclame op de bakken worden getoond.

Het stadsbestuur van Londen schrijft in een verklaring: “Activiteiten als deze moeten met grote zorgvuldigheid gebeuren, met de steun van een geïnformeerd publiek”. Een woordvoerder laat weten dat het bestuur overrompeld is door het project waar het volgens hem pas vorige week door de pers van op de hoogte is gesteld.

Renew is afgelopen mei begonnen met het testen van de technologie in 12 prullenbakken. Het verhaal werd pas publiek bekend nadat de nieuwswebsite Quartz er over publiceerde, waarna andere media volgden. De Britse privacywaakhond zegt zich ook over de kwestie te gaan buigen.

In een recente verklaring laat Renew directeur Kaveh Memari weten dat de berichten in de media over de spionbakken een beetje overdreven zijn geweest. Zo zou geschreven zijn over mogelijkheden die ontwikkeld zouden kunnen worden, maar nu nog niet werkzaam zijn.