Nieuws/Buitenland
1070536
Buitenland

Rus vraagt asiel aan in Canada

In Canada hebben twee afzonderlijke homosexuele mannen uit Rusland politiek asiel aangevraagd. Zij voelen zich niet veilig in eigen land.

Opvallend is dat één van de twee mannen, Maxim Zhuravlev, asiel heeft aangevraagd twee weken voordat de omstreden anithomowet in Rusland is aangenomen. Volgens de - zeer goed Engelssprekende man - is het zeer onveilig om nu in Rusland te verblijven. De andere aanvraag dateert van twee weken na de antihomowet. Dat meldt het Canadese CBC News.

"Dit zijn de eerste Russische aanvragen sinds twintig jaar," zegt de advocaat van beide mannen, Rob Hughes. Hij is gespecialiseerd in asielaanvragen voor mensen die op hetzelfde geslacht vallen. Volgens hem is dit nog maar het topje van de ijsberg, ook al is het lastig voor Russische burgers om hun land te verlaten, wegens hoge reiskosten en visumproblemen.

Canada heeft zich expliciet gekant tegen de wet van Poetin. De minister van Buitenlandse zaken, John Baird: "It just lacks common decency" ("Hieraan ontbreekt iedere maatschappelijk moraal").

In Nederland is vooralsnog geen aanvraag bekend voor politiek asiel door mensen uit Rusland wegens hun seksuele voorkeur.