Nieuws
1070541
Nieuws

Schoonmaakactie strand: al 2000 kilo afval

De grote opruimactie op de Nederlandse stranden van Stichting De Noordzee heeft halverwege al bijna 2000 kilo afval opgeleverd. Dat zei Marchien de Ruiter van de stichting dinsdag. Topdag was tot nu toe afgelopen zaterdag, toen tussen Wassenaar en Noordwijk 450 kilo werd opgeruimd.

De actie MyBeach Cleanup Challenge begon 1 augustus in Cadzand, bij de grens met België, en duurt nog tot volgende week zaterdag 24 augustus. Dan is de afsluiting op het strand van Schiermonnikoog.

Voor de actie, die voor het eerst wordt gehouden, hebben zich tot dusverre zo'n 400 vrijwilligers aangemeld. Elke dag doen er ongeveer 25 mensen mee.

Doel is dat het publiek bewust wordt van wat er allemaal aan rommel op de stranden ligt en in zee drijft. Daarnaast onderzoekt de stichting het afval om de bron te kunnen aanpakken: het toerisme, de koopvaardij en visserij.

De 'oogst' op toeristische stranden bestaat vooral uit peuken, dopjes, flessen en snoeppapiertjes. Op meer afgelegen stukken strand gaat het om visnetten, flacons van schoonmaakmiddelen, verfblikken en ander spul van de scheepvaart.

De schoonmakers bevonden zich dinsdag tussen Velsen-Noord en Castricum.