Nieuws/Binnenland
1070546
Binnenland

Gemeente wil 'molotovman' uitkopen

De gemeente Leudal heeft een bod uitgebracht op de woning van Gijsbert Ruiter in Haelen. Met het uitkopen moet een einde komen aan de jarenlange strijd die Ruiter voert tegen de bewoners van een naastgelegen woonwagenkamp.

Gijsbert Ruiter ging in juni vorig jaar door het lint toen op last van de gemeente een te hoog hek rond zijn woning werd verwijderd. Ruiter gooide flessen met een brandende inhoud naar agenten. Ook overgoot hij een agent met benzine en richtte hij een kruisboog op de politiemensen. Ruiter had het hek opgetrokken omdat hij zich wilde beschermen tegen de bewoners van het woonwagenkamp. Zijn gezin wordt al meer dan 13 jaar geterroriseerd.

De gemeente heeft nu een bod gedaan van 356.795 euro op het huis, zo meldt L1. Met het bedrag wordt niet alleen rekening gehouden met de waarde van de woning en de verhuiskosten, maar ook met een claim die Ruiter indiende bij het Openbaar Ministerie wegens bedreigingen, nalatigheid door politie en gemeente Leudal, en ambts- en machtsmisbruik door onder meer wethouder Paul Vogels (CDA). Als de familie akkoord gaat met het aanbod, is het daarna ook niet meer welkom in Leudal. Dat staat in de voorwaarden.

De familie Ruiter zegt in een eerste reactie tegen L1 het bod te laag te vinden. ,,Het gaat niet alleen om het kopen van een ander huis, maar ook om het beginnen van een nieuw leven.”