Nieuws/Binnenland
1070549
Binnenland

Recreatievaart in Fryslân meer dan vorig jaar

Het was dit jaar in juli drukker op het Friese water dan vorig jaar juli. Dat blijkt uit het aantal passages bij drie sluizen in de provincie: de Johan Frisosluis bij Stavoren, de Linthorst Homansluis bij Nijetrijne en de Willem Lorésluis bij Engwierum/Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Dit meldt het Friesch Dagblad. In totaal passeerden in juli 20.263 recreatieboten deze drie sluizen. In juli 2012 waren dat er nog 17.313. De passages bij deze sluizen worden bijgehouden door de provincie Fryslân. Bij de recreatievaart maakt de provincie onderscheid tussen vier categorieën: open bootjes, motorjachten, zeilboten en klippers/bruine vlootschepen.

Bootverhuur

De getelde schepen geven een indicatie van de bootverhuur en drukte op het water.Voor alle categorieën geldt dat er dit jaar in juli meer passages waren dan vorig jaar. Er kwamen echter vooral meer motorjachten door de sluizen, blijkt uit de cijfers. Zo passeerden in juli vorig jaar 1152 motorboten de Johan Frisosluis bij Stavoren, dit jaar waren dat er 1632. Bij de Linthorst Homansluis steeg het aantal motorjachtpassages van 4769 naar 5426 en bij de Willem Lorésluis van 1677 naar 1964.

Meer watersporters

Opvallend is de toename van het aantal zeilboten dat bij Stavoren het IJsselmeer opvoer of daar vandaan kwam. Ten opzichte van vorig jaar gingen er in juli 733 zeilboten meer door de Johan Frisosluis. Bij Nijetrijne en Dokkumer Nieuwe Zijlen was het verschil in zeilboten veel kleiner of zelfs verwaarloosbaar. Een goede verklaring voor de stijging is het droge en warme weer van afgelopen maand.

Sluizen

Juli 2012 was juist kouder en natter dan gemiddeld.Ook in augustus is het tot nu toe bij de drie sluizen drukker dan vorig jaar. In de eerste week van deze maand kwamen er 6004 recreatieboten voorbij, tegen 5357 vorig jaar. Ook nu is de toename vooral zichtbaar in Stavoren. Daar passeerden bijna vijfhonderd boten meer dan in 2012.