Nieuws
1070550
Nieuws

Miljardair bedenkt reizen per luchtdrukbuis

Goedkoop reizen met meer dan 1000 kilometer per uur: het lijkt sciencefiction, maar PayPall-oprichter Elon Musk onthulde een concept dat razendsnel reizen in de toekomst mogelijk moet maken.

De zogenoemde 'hyperloop' moet mensen in staat stellen op termijn de circa 600 kilometer lange afstand tussen de Amerikaanse steden Los Angeles en San Francisco in minder dan een uur te overbruggen, meldt de BBC.

Musk publiceerde maandag een conceptvoorstel voor de aanleg van zijn hyperloop: een soort luchtdrukbuis waarin capsules op hoge snelheid reizen. Het nieuwe vervoersmiddel is volgens de miljardair bedacht als een alternatief voor de geplande hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en San Francisco, al lijkt hij voorlopig niet van plan het zelf te gaan bouwen.

Zonne-energie

Volgens Musk kan de op zonne-energie werkende hyperloop worden gebouwd voor een fractie van de kosten van de snelle treinverbinding. Reizigers zouden voor omgerekend zo'n 15 euro kunnen instappen.

De kans lijkt overigens klein dat Amerikanen binnenkort per luchtdrukbuis naar hun werk kunnen. Musk stelde op termijn waarschijnlijk een prototype te bouwen, maar heeft het voorlopig nog te druk met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX.