Nieuws/Buitenland
1070551
Buitenland

Baby vliegt spontaan in brand

Doktoren in India proberen het leven te redden van een drie maanden oude baby die al vier keer spontaan in brand is gevlogen. Het jongetje ligt in het ziekenhuis met zware brandwonden. De artsen dachten aanvankelijk met een ernstig geval van kindermishandeling van doen te hebben, maar nader onderzoek leert dat een zeldzame lichamelijke aandoening mogelijk de oorzaak is van de zelfontbranding.

,,Het is een zeer uitzonderlijk verschijnsel, dat in elke leeftijdsgroep kan voorkomen. Het wordt veroorzaakt door de spontane explosie van brandbare stoffen in het zweet van de patiënt”, zo legt een kinderarts uit van het ziekenhuis waar het jongetje wordt behandeld.

Het kindje, Rahul geheten, komt uit een klein dorpje nabij Tindivanam, in het zuidoosten van India. Hij zou negen dagen na zijn geboorte voor het eerst in brand zijn gevlogen. In de drie maanden daarna gebeurde dat nog drie keer.

De komende dagen moet aanvullend onderzoek uitwijzen wat Rahul precies mankeert en hoe hij moet worden behandeld.,,Maar ik heb pas één keer eerder een dergelijk geval meegemaakt”, aldus de kinderarts. ,,Dat was 20 jaar geleden en ging om een 11-jarig jongetje die eveneens kampte met spontane brandwonden. Hem hebben we na twee dagen kunnen ontslaan uit het ziekenhuis, omdat we er snel bij waren en zijn symptomen meevielen.”