Nieuws/Binnenland
1070556
Binnenland

Gamen tegen bomendodende schimmel

Britse wetenschappers hebben een game ontwikkeld die de strijd tegen een fatale bomenschimmel moet helpen. In Fraxinus moeten spelers rijen gekleurde icoontjes verschuiven totdat deze op het voorbeeld lijken. Hiermee wordt het sorteren van genetische informatie gesorteerd.

De onderzoekers proberen namelijk uit te vogelen of bepaalde bomen immuun zijn tegen de effecten van de Chalara fraxinea-schimmel. Hiervoor hebben zij talloze stukjes DNA in het spel ingevoerd en moeten spelers zien of zij deze kunnen immiteren in het spel. Als de wetenschappers dit zelf moeten doen, zijn zij zeeën van tijd kwijt. Nu laten zij het door gamers doen, die in feite met zijn allen allerlei stukjes DNA categoriseren.

Met deze informatie kunnen de boomexperts vervolgens weer zien waar zich afwijkingen bevinden en wat deze afwijkingen precies te maken hebben met de schimmel.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers de hulp van gamers inroepen. Zo was het op de PlayStation 3 mogelijk om Folding At Home te openen, een app die de rekenkracht van de spelcomputer inzette om ingewikkelde berekeningen uit te voeren. Dit leidde uiteindelijk tot een doorbraak in de strijd tegen AIDS.

Fraxinus is hier gratis te spelen.